Wanneer kunt u bij SeneVita terecht?

Er zijn veel psychische klachten. U kunt bij ons terecht als u ongeveer 50 jaar of ouder bent, één of meer van onderstaande problemen of klachten ervaart, u duidelijkheid wilt wat er aan de hand is en zoekt naar hulp om te genezen van uw klachten. Soms is het niet mogelijk om te genezen maar is een behandeling er op gericht om de klachten te verminderen, beter te hanteren of beter om te leren gaan met de gevolgen van een psychische stoornis of aandoening. Wij luisteren naar uw verhaal, willen u als persoon leren kennen en in samenspraak met u nagaan wat er aan de hand is, wat uw hulpvraag is, wat u graag zou willen bereiken, of er sprake is van een psychische stoornis of aandoening en welke behandeling het meest passend is.

Voorbeelden van cliënten die zich aanmelden met de volgende klachten, vragen, problemen of stoornissen:

De heer van de K., gehuwd 58 jaar: 'Mijn kleinzoon is nu 14 jaar, hij heeft de diagnose autisme spectrum gekregen. Ik herken veel van mijzelf in mijn kleinzoon maar ook veel niet. Mijn vrouw is van mening dat ik een vorm van autisme heb. Momenteel gaat het niet goed tussen ons. Zij zegt dat ze zo niet door kan gaan, er moet iets veranderen. Ook op mijn werk gaat het momenteel niet goed. Ik wil weten of ik autisme heb en wat mij kan helpen'.

Onderzoek naar autisme, in kaart brengen van de gevolgen en passende behandeling is mogelijk.

Mevrouw D., gescheiden, 67 jaar: 'Ik ben de laatste tijd zo huilerig, ik slaap slecht, ik heb veel nachtmerries en ook overdag komen er veel nare herinneringen weer omhoog. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, vooral in mijn jeugd, maar ik heb er niet eerder last van gehad. Ik heb het altijd weggestopt, dat lukt mij nu niet meer. Ik weet dat ik niet gezond bezig ben, ik ga in bed liggen en drink soms ook te veel wijn'

Misschien hebben traumatische gebeurtenissen in haar jeugd geleid tot een posttraumatische stress stoornis.

Mevrouw A., gehuwd, 72 jaar: 'De hele dag ben ik gespannen, zo onrustig, nerveus
en ik zou niet weten waarom of waarvoor. Ik herken mezelf niet meer, ik ben zo onzeker geworden, constant bang dat ik het niet goed doe'.

Dit kan passend zijn bij een angststoornis.

Mevrouw W.: 'Ik heb nergens geen zin meer in, ik zie
's ochtends zo tegen de dag op. Ik ben zo vermoeid en
ik kan zelfs niet meer genieten van een bezoekje van
mijn kinderen.'

Er kan sprake zijn van een depressie.

De heer V. , gehuwd, 76 jaar: 'Ik heb een hersenbloeding gehad en ik kan daardoor veel niet meer. Mijn vrouw is nu mantelzorger geworden. Ik zie dat het zwaar is voor haar. Ik vind het ook moeilijk. Momenteel gaat het niet goed tussen ons. We zijn onszelf niet meer'.

Een ernstige lichamelijke ziekte heeft veel gevolgen, voor de persoon zelf maar ook voor naasten. Er is tijd nodig om alles te verwerken en u aan te passen aan de omstandigheden. Omstandigheden waar u niet om gevraagd heeft. Soms lukt het niet en gaat de rouw over in een depressie of grote angst om in een verpleeghuis te komen.Soms lukt het niet om elkaar te steunen en zijn er te veel spanningen in de relatie. Echtpaargesprekken kunnen dan helpend zijn, wellicht ook gesprekstherapie in uw thuissituatie.

Mevrouw A., alleenstaand, 84 jaar: 'Ik heb het altijd goed gehad en wist mezelf altijd goed te redden. Laatste tijd heb ik het ziekenhuis te vaak van binnen gezien. Ik heb veel pijn en ik merk dat ik een kort lontje heb gekregen. Mijn beste vriendin is overleden, mijn zus vorig jaar en nu is de buurvrouw erg ziek. Ik merk dat ik het allemaal niet meer aan kan. Ik huil de hele dag door. Ik maak ruzie met mijn kinderen, die hebben gezegd dat ze zo niet meer op bezoek komen. Ik herken mezelf niet meer'.

Wat is hier aan de hand? Dit verhaal vraagt een goede analyse om te achterhalen wat hier aan de hand is en welke zorg passend is. Nagaan wat er is, waarbij soms meerdere hulpverleners betrokken zijn en ook een arts meekijkt in verband met de lichamelijke klachten en de medicatie, is zeer belangrijk. Zo nodig komen we op huisbezoek.