SeneVita
Aandacht voor uw verhaal
SeneVita beschikt over een multidisciplinair team waarin elk lid specialistische en specifieke kennis en ervaring heeft. Vanuit ons eigen vakgebied denken we graag met u mee over uw hulpvragen en uw mogelijkheden. We hebben de beschikking over diverse freelance professionals wanneer uw hulpvraag nog specifiekere deskundigheid vraagt.
`Goede zorg geef je met hart en ziel´
publicaties:
ASS bij ouderen De Psycholoog
Ouderen-en-Autisme
In haar werk is zij een gedreven professional die goede zorg geven met hart en ziel hoog in het vaandel heeft staan. Naast haar werk is haar passie muziek, reizen en lezen.
Studeerde in 1998 af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen als neuro-en revalidatiepsycholoog. De neuropsychologie houdt zich bezig met de relatie tussen hersenen en gedrag. Deze interesse was al vroeg geboren toen zij als 8 jarig meisje een programma zag op televisie over afasie, een stoornis in de hersenen in taal en spraak. Zij wilde mensen met hersenaandoeningen helpen om weer beter te functioneren. Na het VWO is zij psychologie gaan studeren, waarbij deze interesse vormgegeven kon worden in haar studie.
Verpleeghuizen
Na haar studie werkte ze 7 jaar als psycholoog in diverse verpleeghuizen. Haar taak was om dementie-onderzoek te doen bij ouderen met cognitieve problemen. Verder werkte zij op een revalidatieafdeling waar ze neuropsychologisch onderzoek deed en mensen behandelde in de revalidatie na een beroerte en op een afdeling psychogeriatrie met mensen met een dementie. Daarbij was het werken in een multidisciplinair team en het samen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor ouderen met niet-aangeboren hersenletsel een grote drijfveer.Na enkele jaren heeft zij mede een afdeling opgezet voor mensen met het syndroom van Korsakov, een hersenaandoening die ontstaat bij mensen die alcoholverslaafd zijn (of zijn geweest) en zichzelf langdurig hebben verwaarloosd qua eten. Op deze afdeling werd een gunstig leefklimaat gecreëerd voor deze cliënten. Daarnaast heeft zij lange tijd gewerkt op de hospice afdeling van een verpleeghuis.
Cognitieve gedragstherapie en autisme
In de jaren waarin zij werkte in het verpleeghuis deed zij de opleiding tot cognitief gedragstherapeut. In 2007 stapte ze over naar de ouderenpsychiatrie in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog die ze haalde in 2009. Hierna werkte ze bij het centrum ouderenpsychiatrie van de GGz in Eindhoven, voornamelijk met oudere volwassenen en ouderen vanaf 60 jaar met stemmings- en angstproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen en cognitieve stoornissen (neuropsychiatrie). Ze geeft therapieën zoals individuele en groeps-cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ze werkte 2 jaar op klinische afdelingen waar cliënten met enerzijds cognitieve problematiek en anderzijds (acute) psychiatrische problematiek werden opgenomen.
De afgelopen 9 jaar specialiseerde ze zich in het ontwikkelen van een diagnostiek- en behandelprogramma voor oudere volwassenen en ouderen met een autismespectrumstoornis samen met Rosalien Wilting. Hierbij legde ze zich toe op de neuropsychologische diagnostiek, onderzoek naar mogelijk aanwezige dementie bij ouderen met een autismespectrumstoornis en op individuele en groepscognitieve gedragstherapie bij mensen met een autismespectrumstoornis. Al enkele jaren is ze betrokken bij de werkgroep diagnostiek van CASS18+, het consortium Autismespectrumstoornissen voor volwassen. CASS18+ verenigt de toonaangevende instellingen op het gebied van autisme in Nederland op het gebied van diagnostiek, behandeling, wetenschappelijke ontwikkelingen en scholing in behandeling van autismespectrumstoornissen.
Zij geeft verder in het hele land les in autismespectrumproblematiek en wordt veelvuldig gevraagd voor bijscholingen en deskundigheidsbevorderingen in instellingen. Het lesgeven heeft haar affiniteit waarbij zij tevens als opleider binnen het postdoctoraal onderwijs voor cognitieve gedragstherapie werkt als geregistreerd supervisor en leertherapeut. Het opleiden van jonge therapeuten is een dankbaar en inspirerend vak.
`Voor anderen zorgen is een belangrijke waarde in mijn leven´
publicaties:
Mindfulness bij volwassen en ouderen met autisme
Mijn motivatie om in de hulpverlening te werken komt vanuit een belangrijke waarde in mijn leven, namelijk om vooral ook voor anderen te zorgen. ik ben opgegroeid in een gezin met een broer met een ernstig verstandelijke beperking. De impliciete boodschap van mijn ouders was helder: voor mijn broer Erik moet gezorgd worden. Dit heeft mijn beroepskeuze bepaald en de boodschap van mijn ouders is van een andere betekenis voorzien, namelijk compassie en zorg voor anderen die hierom vragen en dit nodig hebben. Zorg en compassie laten zich in mijn dagelijkse werkzaamheden vertalen als echt luisteren, vragen stellen, bevestiging geven, stimuleren, coachen, weerbaar maken en adviseren. Ik houd rekening met de taal, de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cliënt, wie hij/zij is als persoon en met zijn/haar netwerk.
Studie
In 2004 heb ik de Voortgezette Opleiding Supervisie en Professioneel Begeleiden aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond en ben daarna enkele jaren werkzaam geweest als supervisor bij de Fontys Hogescholen. In 2007-2008 heb ik de Voortgezette Opleiding Zorginnovatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gevolgd.
Werkervaring
Nu werk ik bij SeneVita GGZ ten behoeve van mensen van 50 jaar en ouder met psychiatrische problematiek. Als casemanager werk ik bij het Centrum voor Consultatie en Expertise waar ik kan worden ingezet bij complexe problematiek bij ouderen, bijvoorbeeld in een verpleeghuis.
Sinds 1998 werk ik als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Mijn werkzaamheden bestaan uit: intakegesprekken, behandeling en begeleiding van cliënten en hun naastbetrokkenen. De zorg vindt op kantoor plaats maar indien nodig kan dit ook in de thuissituatie. Mijn expertise beslaat een breed scala aan psychische klachten die mensen kunnen ervaren, bijvoorbeeld depressieve- of angstklachten.
Verder heb ik twee specialismen opgebouwd. Ik ben vanaf 2010 werkzaam geweest ten behoeve van senioren die normaal tot hoogbegaafd zijn met een autismespectrumstoornis. Ik geeft de training 'Ik en autisme, 55+' en de aandachtstraining voor mensen met autisme. Verder maak ik gebruik van de methode "Brainblocks" in mijn behandelingen. Ik heb jarenlange ervaring met ouderen met diverse psychische klachten, gedragsproblemen en een licht verstandelijke beperking.
Daarnaast geef ik consultatie, voorlichting of een klinische les aan professionals.
Pierre van Kemenade
Zelfstandig verpleegkundige niveau 5
'Jezelf laten zien nodigt anderen uit zich ook te laten zien'
Vanaf 1984 ben ik werkzaam geweest in de gezondheidszorg.
Ik ben begonnen als psychiatrisch verpleegkundige binnen Reinier van Arkel waar ik ook intern mijn opleiding doorlopen heb.
Na mijn opleiding heb ik jaren gewerkt binnen een opname afdeling en later op de PAAZ in ‘s-Hertogenbosch. In die tijd heb ik mijn opleiding tot psychiatrische verpleegkundige uitgebreid met de HBO-V omdat ik vind dat deze twee opleidingen elkaar aanvullen. Later heb ik de overstap gemaakt naar de GGZE. Ik werkte daar als 1e Verpleegkundige binnen de zorggroep NAH waar ik later coördinator werd. In die functie heb ik later de overstap gemaakt naar de zorggroep Rehabilitatie voor ouderen en werd assistent zorgmanager. Vanuit die functie heb ik de opleiding VO Management afgerond. Na deze opleiding afgerond te hebben heb ik de Geestelijke gezondheidszorg verlaten en ben ik als manager jeugdgezondheidszorg gaan werken. Binnen deze functie miste ik het contact met cliënten en collega’s. Na twee jaar ben ik daar weg gegaan en gaan werken als afdelingshoofd in een Verpleeg- en verzorgingshuis.
Zoals u wellicht weet is er de laatste decennia veel gebeurd binnen deze sector. Hierdoor heb ik, ondertussen alweer 6 jaar geleden, besloten om daar te stoppen en als ZZP verpleegkundige te gaan werken. Ik vind het geweldig om weer terug bij de basis te zijn zoals ik ooit in de gezondheidzorg terecht ben gekomen. De contacten met cliënten geven me ontzettend veel voldoening en geven weer waarom ik indertijd dit vak gekozen heb. Mijn vak als ZZP verpleegkundige heb ik nu in twee sporen ingevuld. Enerzijds werk ik voor een deel als verpleegkundige binnen de terminale 24 uurszorg bij mensen thuis. Daarnaast werk ik als ZZP verpleegkundige binnen Senevita als algemeen psychiatrisch verpleegkundige en ondersteun ik cliënten al dan niet in de thuissituatie. Deze afwisseling maakt het dat ik met veel plezier deze uitdaging aanga.
Susanne Wewerinke
Psychiater
'Mijn wens is door compassievol luisteren, het geven van professionele adviezen, en het aanleren van vaardigheden bij te dragen aan de ontwikkeling van de cliënt en het verwezenlijken van zijn doelen'
Al tijdens de middelbare school was haar duidelijk dat zowel de werking van de geest als het lichaam van mensen haar mateloos interesseerde en dat ze mensen wilde helpen, net als haar moeder die toentertijd als psychotherapeut werkte binnen een forensische setting. Het werd dus Geneeskunde en daarna Psychiatrie waarin zij zich specialiseerde.
Ze onderzoekt mensen en probeert hen te begrijpen met medeneming van allerlei verschillende kaders: binnen iemand zelf (het lichaam, het denken, de emoties, de genen) maar ook rondom iemand heen (de sociale relaties, de cultuur, gebeurtenissen en omstandigheden). Ze kan een advies geven, maar de uiteindelijke keuze wordt door u bepaald en deze is afhankelijk van wat u wilt bereiken of leren.
De inwerking van het lichaam op de geest en de geest op het lichaam maakt het werk interessant voor haar. Zo kan medicatie helpen om meer grip te krijgen op uw geestelijke toestand. Maar ook controle krijgen over de adem en bewegen kan helpen om meer grip te krijgen op de geest en de emoties, en daarmee op uw leven.
Na de Geneeskunde studie in Amsterdam heeft zij de opleiding tot Psychiater in Deventer gedaan en uiteindelijk afgerond in Eindhoven in 2008 aan de Woenselse Poort (forensische psychiatrie). Na een paar jaar gewerkt te hebben in de TBS kliniek (Psychotische Stoornissen) is zij gaan werken voor de (ambulante) Afdeling Autisme Volwassenen en het Autisme team bij Ouderen van de GGzEindhoven. Sinds 2016 is zij bij een kleine GGz organisatie in de buurt van Eindhoven gaan werken maar het contact met de collega’s van de GGzE is gebleven. In 2020 is zij bij het team van Senevita toegevoegd.
Rond 2010 is zij begonnen met yoga om meer balans en rust in haar leven te vinden. Toen haar eigen yogadocent iets wilde betekenen voor de maatschappij greep ze de kans om hem een yogacursus voor cliënten te laten geven. Bij de tweede ronde vroeg hij om het samen te doen en is zij een Yoga Teacher Training gaan doen. En sindsdien is ze niet meer gestopt met het geven van cursussen en trainingen aan cliënten om door middel van de ademhaling en bewegen op het ritme van de adem hen te leren om meer grip te krijgen op hun stressrespons, naast natuurlijk het reguliere werk van de psychiater zoals het diagnosticeren van stoornissen en het voorschrijven van medicatie.
Naast jaarlijkse bijscholingen ten aanzien van medicamenteuze behandelingen heeft zij ervaring met diverse psychotherapeutische technieken (Cognitieve Gedragstherapie, EMDR, Focusing, Acceptance and Commitment Therapy, Motiverende Gespreksvoering, Dialectische Gedragstherapie). Verder heeft zij verschillende yoga docenten trainingen gedaan zoals de Ashtanga Yoga Teacher Training en de Inner Axis Yoga Teacher Training. Ook diverse Yogatherapie trainingen heeft zij doorlopen.
Ze heeft 2 (bijna-volwassen) dochters en is getrouwd. In haar vrije tijd kookt ze graag, maakt ze muziek, houdt ze van lezen en schrijven, en doet ze (natuurlijk) aan yoga en meditatie
Josien Metske
Psycholoog
Door echte verbinding te maken jou helpen dichter bij jezelf en de mensen om je heen te komen. Dat is mijn passie.
Na mijn bacheloropleiding ben gaan werken als groepstherapeut in een centrum voor traumatherapie. Toen ik voelde dat ik meer wilde en zou kunnen betekenen voor deze doelgroep ben ik verder gaan studeren: ik heb vervolgens de master Levenslooppsychologie afgerond, en ben daarna als psycholoog individueel met mensen aan de slag gegaan. Hoewel de opleidingen een gedegen achtergrond bieden vanwaar uit ik werk, is het voor mij nog belangrijker om een echte verbinding te maken met de persoon tegenover me.
Ik heb zelf diverse malen therapeutische hulp gezocht omdat ik er alleen niet goed uitkwam. Dit heeft me mede gevormd tot wie ik nu ben, ook als hulpverlener. Het heeft ervoor gezorgd dat ik van binnenuit kan zien en voelen waar de pijn ligt bij jou. Maar ik kan daarnaast ook je lichte, mooie kanten zien, en samen met jou een proces vorm geven dat jou helpt om weer dichter bij jezelf te komen, emoties te verwerken en heelheid in jezelf te vinden. Ik vind dit proces begeleiden elke keer weer een geschenk en het is zo mooi om mensen steeds meer op te zien bloeien.
Maartje Stinstra
Psychotherapeut, GZ-psycholoog en Cognitief Gedragstherapeut
" Laten we samen kijken waardoor je vastloopt en een plan maken.”
Na mijn studie psychologie heb ik de vervolgopleidingen voor Cognitief gedragstherapeut VGCT, GZ-psycholoog en Psychotherapeut voltooid. Ik heb met uiteenlopende problematiek gewerkt, voornamelijk in wat voorheen de specialistische GGZ werd genoemd.
In mijn behandelingen maak ik graag gebruik van schematherapeutische technieken en EMDR. En voor partnerrelatieproblemen heb ik me ook in Emotion Focused Couple therapy verdiept.
Tijdens mijn werk in het hoog specialistisch centrum voor eetstoornissen leerde ik dat autisme vaker voorkomt bij cliënten met eetstoornissen, wat vaak over het hoofd werd gezien. Een autistisch spectrum stoornis roept vaak dubbele gevoelens op, maar maakt ruimte voor wat wel mogelijk is. Dit resulteert vaak in een betere kwaliteit van leven, voor cliënt en zijn of haar dierbaren.
Laten we samen kijken waardoor je vastloopt en een plan maken. Het vergt lef om je open te stellen, ik luister en denk graag met je mee.
Geralde Hamoen
Gezondheidszorgpsycholoog, Cognitief gedragstherapeut en EMDR Europe practitioner
" Er zijn altijd mogelijkheden tot verandering in denken, voelen en doen."
Vanaf oktober 2022 werk ik bij SeneVita nadat ik de afgelopen jaren bij de GGzE Ouderenpsychiatrie heb gewerkt. Mijn wens, om in een kleiner team te kunnen werken met meer tijd voor de cliënt en minder organisatiezaken, is bij SeneVita realiteit geworden.
Sinds 1996 werk ik bij verschillende onderdelen van de gezondheidszorg, met mensen in verschillende leeftijdsgroepen. In eerste instantie was dit als verpleegkundige gericht op het lichamelijk functioneren. Al snel maakte ik de keus om me verder te verdiepen in de geestelijke gezondheidszorg. Na een aantal jaren als sociaal psychiatrisch verpleegkundige te hebben gewerkt werd ik in 2012 psycholoog.
Door mijn opleidingen en brede werkervaring kwam ik met veel verschillende ziektebeelden, problemen en klachten in aanraking. De meeste ervaring heb ik opgedaan met mensen met (seksueel) trauma, persoonlijkheidsproblematiek, rouwproblematiek en psychotische klachten. Maar ook angstklachten, depressieve klachten en lichamelijk aanhoudende klachten heb ik vaak behandeld.
Persoonlijke benadering
Het is boeiend en eervol om mensen te mogen begeleiden en behandelen. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen geschiedenis, leeft in zijn eigen omgeving en heeft zijn eigen wensen en kwaliteiten. Daardoor is een behandeling ook nooit hetzelfde. Het gaat om de mens áchter de klacht, met alle facetten van het leven die daarbij horen!
Ik vind het belangrijk om eerst naar uw verhaal te luisteren. Wat zijn de vragen, wensen en mogelijkheden. We onderzoeken samen hoe de klachten zijn ontstaan die nu een negatieve, bepalende invloed hebben op het dagelijks leven. Daarna doe ik een voorstel voor behandeling waarmee we samen aan de slag gaan.
Voor de behandeling maakt het niet uit hoe oud iemand is, hoe lang de problemen al bestaan of hoe lang geleden nare gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het is zeker mogelijk om verbetering te bereiken en de kwaliteit van leven te vergroten! Dat maakt mijn werk ook zo bijzonder en zo inspirerend.
Kijken naar mogelijkheden
Soms lukt het niet om de problemen helemaal op te lossen. Toch kunnen we dan samen kijken op welke manier ze minder op de voorgrond staan, zodat uw leven weer leefbaar wordt.
In mijn werk maak ik onder andere gebruik van Cognitieve Gedragstherapie, EMDR (traumatherapie) en Schematherapie. Dat zijn therapievormen die worden aanbevolen en vaak de beste resultaten geven.
Daarnaast ben ik geregistreerd supervisor bij de VGCt en geef ik met veel plezier supervisie aan collega’s in opleiding.
Privé
Naast mijn werk vind ik het belangrijk om ook tijd te hebben voor mijn gezin. Mijn man en ik wonen sinds 2005 in Eindhoven en hebben samen vier kinderen en drie kleinkinderen. Ik hou van de natuur, wandelen, fotograferen, lezen en creatief bezig zijn.